Krema ve kaymak üretiminde yeni kurallar devrede

Tarım ve Orman Bakanlığı, krema ve kaymak üretimi ile bu ürünlerin etiketlenmesine ilişkin esasları yeniden belirledi.

Bakanlıkça hazırlanan, “Türk Gıda Kodeksi Krema ve Kaymak Tebliği” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, tebliğ kapsamındaki ürünler inek, koyun, keçi veya manda sütünden elde edilecek.

Fermente veya ekşi krema üretiminde kullanılacak laktik asit bakterilerinin, son tüketim tarihine kadar ürünün içinde mevcut, canlı ve aktif olması gerekecek.

Coğrafi işaret olarak tescil edilen krema ve kaymak, gıda mevzuatına aykırı olmamak koşuluyla Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında düzenlenen coğrafi işaret tescilinde belirtilen özelliklerine göre piyasaya arz edilecek.

BİTKİSEL VE HAYVANSAL YAĞ OLMAYACAK

Tebliğ kapsamında piyasaya arz edilen ürünlerde süt yağı dışında hiçbir hayvansal yağ ve bitkisel yağ bulunamayacak. Ürünlere, süt proteini dışındaki protein ilave edilemeyecek.

Çeşnili işlem görmüş kremalarda taklit ve tağşişe sebebiyet verecek çeşni maddesi, kaymak ürününde ise doğrudan çeşni maddesi kullanılamayacak.

Tebliğle, ürünlerin etiketlemesine ilişkin esaslar da yeniden düzenlendi.

Buna göre, benzer amaçlar için üretilen ve tebliğ kapsamı dışında kalan ürünlerin etiketinde, reklam, tanıtım ve sunumunda “krema” ifadesine yer verilemeyecek.

“İşlem görmüş krema” ifadesi, gıdanın adı olarak kullanılamayacak. İşlem görmüş kremalarda gıdanın adı, ürün özelliğine göre tanımlarda yer alan adlandırmalara uygun olarak belirtilecek.

ETİKETE ÇEŞNİ MADDESİ YAZILACAK

Çeşnili işlem görmüş kremalarda kullanılan çeşni maddesi ve yüzde miktarı, gıdanın adı ile birlikte temel görüş alanında yazılacak.

Fermente veya ekşi krema ile asitlendirilmiş krema üretiminde enzim kullanılması durumunda, gıdanın etiketinde bileşen listesinde veya bileşen listesinin altında bu enzim belirtilecek.

Krema ve kaymak üretiminde kullanılan sütün tek bir türe ait olması durumunda, türün adı gıdanın adı ile birlikte yer alacak. Bu ürünlerde hayvan türünün görselleri etikette olabilecek.

Krema ve kaymak üretiminde farklı hayvan türlerine ait sütlerin veya kremaların karıştırılarak kullanılması durumunda elde edildiği türlerin adları, “inek, koyun, keçi ve manda sütlerinden veya kremalarından üretilmiştir.” gibi ifadelerle etiketlerde bulunabilecek. Ancak bu ürünlerin etiketinde inek, koyun, keçi ve manda gibi türlere ait görsellere yer verilemeyecek.

Sürülebilir kremanın etiketinde gıdanın adı, yüksekliği en az 3 milimetre olan punto büyüklüğündeki karakterler kullanılarak belirtilecek.

Tebliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri, 31 Aralık’a kadar bu hükümlere uyacak. Söz konusu tarihten önce üretilen ürünler, raf ömrü sonuna kadar piyasada bulunabilecek.

Related Posts

Kamu Hakem Kurulu memur zammı için toplandı

Kamu Hakem Kurulu memur zammını görüşmek için bir araya geldi.

Servis ücretlerine okkalı zam talebi!

İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası, okul servisleri için %50, personel servisleri için %100 zam talebinde bulundu. Yeni yönetmelikle ücret belirleme yetkisi belediyelere devredilirken, servis araçlarında kamera ve sürücü belgesi …

Zamlı memur maaşları ne kadar olacak? İşte masadaki üç senaryo!

Memur zammında anlaşma sağlanamadı, karar Hakem Kurulu’na kaldı. Peki hükümetin son teklifi neyi kapsıyor? Masadaki üç olasılık ne? Memur maaşları ne kadar olacak? Hangi memur ne kadar alacak? gözler hangi tarihe çevrildi? İşte tüm ayrıntılar…

Avrupalı bankadan dolar/TL tahmini: Yükseliş sürecek!

Danimarka merkezli Danske Bank’ın döviz kurları için açıkladığı yeni tahminler gündeme oturdu. Bankanın raporunda Türk Lirası’nın önümüzdeki dönemdeki seyrine dair öngörüler yer aldı. Açıklamalar piyasalarda yakından takip ediliyor.

EPDK, 66 enerji şirketine soruşturma başlattı

EPDK, 66 enerji şirketine soruşturma başlattı

Sinop’ta 173 km Yol Asfaltlandı

Sinop İl Özel İdaresi, 173 km köy yolunu 60 günde asfaltladı, ulaşım projeleri devam edecek.