Cinsel yolla bulaşan hastalıklar göz ardı edilmemeli

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Konusunda Uzman İsmet Besen’den Önemli Uyarılar

İSTANBUL (İGFA) – İnsanlık tarihi boyunca var olan cinsel yolla bulaşan hastalıklara dikkat çeken Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. İsmet Besen, “İlişkiler arttıkça cinsel hastalıklar da artıyor” diyerek önemli bilgiler verdi.

Dr. Besen, uçuk gibi bilinen rahatsızlıkların cinsel yolla bulaşabileceğini belirtirken, “Cinsel hastalıklar genellikle bakteriler ya da virüsler aracılığıyla bulaşır. Bakteriyel olanları genellikle belirtilerle fark edebiliriz ve tedavileri daha kolaydır. Ancak virüslerle bulaşanlar, örneğin AIDS ve HPV gibi rahatsızlıklar, ciddi sonuçlara neden olabilir. Özellikle HPV, rahim ağzı kanserine yol açabilir” dedi.

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların bazılarının sadece genital bölgede etkili olduğunu, bazılarının ise tüm vücudu tehdit edebileceğini vurgulayan Dr. Besen, “Eğer eşlerden birinde bu tür bir hastalık varsa, diğer eş ve olası çocuklar da risk altında olabilir” açıklamasında bulundu.

Cinsel Yolla En Sık Bulaşan Hastalıklar

  • Bel Soğukluğu (Gonore): Bel soğukluğu kısırlık ve üreme organlarında apselere yol açabilir. Erken belirtiler arasında idrarda yanma ve akıntı yer alır. Tedavisi mümkündür.
  • Frengi (Sifiliz): Frengi erken teşhis edilmezse körlük ve sağırlık gibi durumlara yol açabilir. Anne-baba arasında da bulaşabilir.
  • Klamidya: Klamidya kısırlık riskini artırabilir. Sarı köpüklü akıntı ve karın içi iltihaplara sebep olabilir.
  • Genital Uçuk (Herpes): Cinsel yolla bulaşan herpes, kaşıntı ve ağrılı kabarcıklara neden olabilir.
  • Hepatit B (Sarılık): Kan yoluyla veya cinsel temasla bulaşan hepatit B, karaciğer sorunlarına yol açabilir.
  • HIV-AIDS: HIV virüsü bulaştıktan sonra vücudu diğer hastalıklara karşı savunmasız hale getirebilir. Tedavisi olmayan bir hastalıktır.

Related Posts

Memorial Sağlık Grubu’nun 12. Hastanesi Bodrum’da Açılıyor

Memorial Sağlık Grubu, 25 yıllık tecrübesini Bodrum’a taşıyarak bölgenin sağlık altyapısına stratejik bir yatırım yaptı.

Yenidoğan Sünneti Nedir?

Yenidoğan sünneti neden avantajlı, hangi yaşlar riskli, denize ne zaman girilebilir? Uzmanlar yenidoğan sünneti hakkında bilgi verdiler. 

İdeal kilo kaybı haftada 0.5-1 kg olmalı! Mevsimsel avantajları iyi değerlendirin

Yaz mevsimi sadece doğanın değil, bedenimizin de canlandığı bir dönem olarak karşımıza çıkıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik yazın sağlıklı kilo vermeyi kolaylaştıran 6 etkeni anlattı.

Unutulmuş bir kanser türü gençlerde hızla artıyor: Bilim adamları uyardı

Apandis kanseri, bugüne kadar öylesine nadir görülen bir hastalıktı ki çoğu insan bunun varlığını bile bilmiyordu. On yıllar boyunca doktorların meslek hayatlarında belki sadece bir ya da iki kez karşılaştığı ve genellikle ileri yaşlarda teşhis edilen bu kanser türü, son dönemde giderek daha genç yaş gruplarında görülmeye başlandı.

Çocuklarda yazın sık görülen tehdit: Gastroenterit

Kahramanmaraş’ta görev yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Rıza Namlı, yaz aylarında çocuklarda sıkça rastlanan gastroenterit vakalarına karşı aileleri uyardı. Özellikle bebekler ve bağışıklık sistemi zayıf çocuklar için tehlikeli olabilen bu hastalık, ciddi sıvı kaybına neden olabiliyor.

Şok diyet tuzağına düşmeyin! Formda olmak için tabağınızı renklendirin

Yaz mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte pek çok kişi fit bir vücuda sahip olmanın yollarını arıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Bensu Enyüksek, yaza formda girmenin 7 etkili yolunu anlattı.