Binlerce parçaya bölünmüştü, yıllar sonra bir araya getirildi: Bu sanat eserinde tek bir şey yazıyordu

İngiltere’nin Başkenti Londra’da Roma Dönemine Ait Fresk Keşfi

Londra’nın başkenti Londra’da gerçekleştirilen kazı çalışmaları sonucunda Roma dönemine ait etkileyici bir sanat eseri gün yüzüne çıkarıldı.

Southwark bölgesinde, “The Liberty” adı verilen kentsel dönüşüm sahasında çalışmalarını sürdüren arkeologlar, yaklaşık 2.000 yıllık bir freski yüzlerce parçadan oluşan kırık sıvalardan titizlikle birleştirerek yeniden günışığına çıkardı.

Kazı çalışmaları, Mola (Londra Arkeoloji Müzesi) bünyesindeki uzmanlar tarafından gerçekleştirildi.

Eserin bulunduğu alan, Roma döneminde zengin sakinlerin yaşadığı, adeta “Roma Londrası’nın Beverly Hills’i” olarak bilinen bir bölgeye aitti.

120 Kutu Parçadan Oluşan Sanat Eseri

Arkeologlar, 2021 yılında başlatılan kazılarda binlerce fresk parçasını incelemek için 120 kutuyu açtı. Bu parçalar, Roma dönemine ait bir yapının duvarlarından sökülerek MS 200 yılından önceki bir yıkım sırasında dağılmış ve yaklaşık 2.000 yıl sonra toprak altında bulunmuştu.

Mola’nın kıdemli yapı malzemeleri uzmanı Han Li, keşfi şu şekilde yorumladı: “Sıvaları birleştirirken hem heyecan duydum hem de büyük bir gerginlik yaşadım. Parçalar oldukça kırılgandı ve farklı duvarlardan gelen fragmanlar karışmıştı. Adeta dünyanın en zor yapbozunu çözmeye çalışıyorduk.”

Üzerinde bulunan renkli paneller, kuşlar, meyveler, çiçekler ve lir desenleriyle süslenen duvar resimleri, dönemin zenginliğinin ve estetik zevkinin bir göstergesi olarak nitelendiriliyor. Parlak sarı arka planlı panel tasarımının Britanya’da nadir bulunduğu belirtiliyor.

Eserin dikkat çeken bir diğer özelliği, bir Roma sanatçısının Britanya’da bulunan ilk imzasından birinin yer almasıydı. Latince “FECIT” (yaptı) kelimesinin yazılı olduğu bir fresk parçası bulunmasına rağmen, ressamın adının eksik olması, sanatçının kimliğinin asla öğrenilemeyeceği anlamına geliyor.

Ayrıca duvarlarda antik Yunan alfabesiyle yazılmış farklı grafitiler de bulunuyor. Bu detaylar, Roma Londrası’ndaki sanatsal zenginlik ve kültürel çeşitliliğe ışık tutuyor.

Mola araştırmacısı Andrew Henderson-Schwartz, BBC’ye verdiği demeçte, “Bu bölge, Roma dönemindeki refah seviyesi yüksek, aktif bir yerleşim yeri idi. Burası, sıradan bir garnizondan ziyade, kalıcı bir yaşam alanı olarak tasarlanmış bir Roma banliyösüydü,” şeklinde konuştu.

Related Posts

Apple, iOS 26 için duyurmadığı özellikler üzerinde çalışıyor

Apple, haziran ayının başında yeni iOS 26 arayüzünü tanıttı ancak bu arayüz kullanıcılar tarafından eleştirildi.

PlayStation oyunlarına zam geldi

Sony’nin PlayStation oyunlarına zam geldi. Türkiye’de oyun fiyatları sürekli artıyor ve bu sefer de PS tarafındaki AAA oyunlara zam geldi.

Bağırsak hastalıklarında akıllı saat devrimi

Kronik iltihaplı bağırsak hastalıkları, başta Crohn hastalığı ve ülseratif kolit olmak üzere, milyonlarca insanı etkileyen ve ani krizlerle seyredebilecek ciddi rahatsızlıklardır. Hastalar, beklenmedik ataklar nedeniyle günlük yaşamlarında büyük …

Dinozorların son yemeği fosillerden çıkarıldı!

Avustralya’da çığır açan bir keşif, 95 milyon yıl önce yaşayan dev sauropodların beslenme alışkanlıklarına ışık tuttu.

Apple’da iOS 26 heyecanı

Apple, 10 Haziran 2025’teki WWDC etkinliğinde yeni mobil işletim sistemi iOS 19’u tanıtmaya hazırlanıyor. Ancak Bloomberg’e göre bu sürüm iOS 26 adıyla çıkacak. Şirket, artık sürümleri yıl bazında adlandırmayı planlıyor. Bu değişiklik yalnızca iOS …

Efsane Renault 4 elektrikli Crossover olarak geri döndü: İşte fiyatı ve donanım paketleri

tr.motor1.com’da Massimo Grassi tarafından kaleme alınan ve Eren Efe Kandemir tarafından uyarlanan habere göre, Fransa’da siparişe açılan modelin başlangıç fiyatı 29.990 € olarak belirlenirken, 120 bg ve 150 bg’lik iki farklı motor seçeneği ve zengin …