Çin’de iki yeni virüsü bulundu! Özlü’den açıklama: ‘Çin, yarasa ve virüs kelimeleri bir araya gelince…’

Prof. Dr. Tevfik Özlü: Çin’de Yarasa İdrarında Yeni Virüs Türleri Keşfedildi

Prof. Dr. Tevfik Özlü, Çin’de yürütülen bir araştırmada yarasa idrarında bulunan ve ‘Henipavirus’ cinsine ait iki yeni virüs türü hakkında açıklamalarda bulundu. Özlü, bu bulguların şu anda herhangi bir tehdit oluşturmadığını vurgulayarak, “Bu, sadece bilimsel bir çalışma” dedi.

Çin’in Yünnan eyaleti yakınlarında gerçekleştirilen araştırmada, yarasalardan alınan idrar örneklerinde insanlarda ciddi hastalıklara neden olabilecek yeni virüs türleri keşfedildi. Bu virüslerin özellikle ‘Henipavirus’ cinsinden olduğu ve daha önce insanlarda akciğer enfeksiyonları ve beyin iltihabına yol açan türlerle benzerlik gösterdiği belirtildi.

Prof. Dr. Özlü, “Yarasa, virüs ve Çin kelimelerinin bir araya gelmesiyle herkes endişeleniyor. Ancak şu an için bu durum bir salgın oluşturmuyor, sadece bilimsel bir keşif” açıklamasını yaptı. Özlü, virüslerin insanlara bulaşma riskinin teorik bir düzeyde olduğunu ancak henüz herhangi bir hastalık veya salgın durumunun söz konusu olmadığını belirtti.

Yarasaların yaşadığı bölgelerde meyve bahçelerine yakınlığın, olası bulaşma senaryolarını gündeme getirdiği belirtildi. Yarasa idrarıyla kirlenmiş meyveler aracılığıyla insanlara geçiş olasılığının, bu virüslerin potansiyel riskini artırdığı düşünülüyor. Ancak Özlü, paniğe gerek olmadığını vurgulayarak, “Şu anda herhangi bir tehdit yok” dedi.

Zoonotik hastalıkların yayılma riskine de değinen Özlü, insanların yaban hayatıyla temas etmesi durumunda, hayvanlardan insanlara hastalık bulaşma riskinin arttığını belirtti. Özlü, “Biz doğanın bir parçasıyız, onun hakimleri değiliz. Doğayla uyum içinde yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor” dedi.

Hayvan dışkısı veya idrarıyla temas eden ürünlerin tüketilmemesi veya temizlenerek tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Özlü, özellikle kırsal bölgelerde yaşayan ve hayvancılıkla uğraşan bireyler için bu uyarıların önemli olduğunu belirtti.

Türkiye’de yaban hayvanlarıyla ilgili yapılmış bir virüs taraması bulunmadığını ifade eden Özlü, hayvancılıkla uğraşanlar ve kesimhanelerde çalışanlarda bazı hayvan kaynaklı hastalıkların gözlendiğini söyledi. Örneğin tüberküloz gibi hastalıkların sık görüldüğünü belirten Özlü, kuş gribi gibi kümes hayvanlarından kaynaklı salgınların zaman zaman ortaya çıktığını hatırlattı.

Ancak Özlü, belli bir bölgede yapılan yarasa idrarı çalışmasından genellemeler yapmanın doğru olmadığını vurgulayarak, “Her bölge farklıdır ve genelleme yapmak doğru değildir” dedi.

Related Posts

Prof. Dr. Bilal Boztosun: Kalbiniz “balon” değil, doğru tedavi ister

Prof. Dr. Bilal Boztosun: Kalbiniz “balon” değil, doğru tedavi ister

Memorial Sağlık Grubu’nun 12. Hastanesi Bodrum’da Açılıyor

Memorial Sağlık Grubu, 25 yıllık tecrübesini Bodrum’a taşıyarak bölgenin sağlık altyapısına stratejik bir yatırım yaptı.

Yenidoğan Sünneti Nedir?

Yenidoğan sünneti neden avantajlı, hangi yaşlar riskli, denize ne zaman girilebilir? Uzmanlar yenidoğan sünneti hakkında bilgi verdiler. 

İdeal kilo kaybı haftada 0.5-1 kg olmalı! Mevsimsel avantajları iyi değerlendirin

Yaz mevsimi sadece doğanın değil, bedenimizin de canlandığı bir dönem olarak karşımıza çıkıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik yazın sağlıklı kilo vermeyi kolaylaştıran 6 etkeni anlattı.

Unutulmuş bir kanser türü gençlerde hızla artıyor: Bilim adamları uyardı

Apandis kanseri, bugüne kadar öylesine nadir görülen bir hastalıktı ki çoğu insan bunun varlığını bile bilmiyordu. On yıllar boyunca doktorların meslek hayatlarında belki sadece bir ya da iki kez karşılaştığı ve genellikle ileri yaşlarda teşhis edilen bu kanser türü, son dönemde giderek daha genç yaş gruplarında görülmeye başlandı.

Çocuklarda yazın sık görülen tehdit: Gastroenterit

Kahramanmaraş’ta görev yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Rıza Namlı, yaz aylarında çocuklarda sıkça rastlanan gastroenterit vakalarına karşı aileleri uyardı. Özellikle bebekler ve bağışıklık sistemi zayıf çocuklar için tehlikeli olabilen bu hastalık, ciddi sıvı kaybına neden olabiliyor.