Alman otomotiv devi Türkiye’den çekildi

Avrupa otomotiv sektöründeki daralmanın Türkiye’ye etkileri devam ediyor. Geçen ay Linde + Wiemann’ın üretimden çekilmesinin ardından, bir başka Alman otomotiv yan sanayi devi daha Türkiye’den ayrılma kararı aldı. Yaklaşık 25 yıldır Ankara ve Adana’da faaliyet gösteren Alman şirketi Farhym, Türkiye’deki üretim tesislerini yerli firma Turna Ahşap’a satma kararı aldı.

Dünya Gazetesi’nden Kerim Ülker‘in köşe yazısında verdiği bilgiye göre, Çin’in otomotiv sektöründeki devam eden hızlı yükselişi küresel markaları mali zorluklara itmeye devam ediyor.

Mer­cedes-Benz’in 2027 yılına ka­dar yaklaşık 5 milyar euro ta­sarruf etmeyi planladığı, bu rakamın da yaklaşık 20 bin ça­lışanın işini kaybetmesiyle so­nuçlanacağı konuşuluyor.

Bir başka Alman devi Volkswa­gen de 2030 yılına kadar 35 bin kişiyi işten çıkarma ve kapa­site azaltma anlaşmasını du­yurdu.

Çin ise bu olum­suz durumu değerlendirmek için üretim hacmini ve yerle­rini artırıyor.

Türkiye, bu üre­tim merkezlerinden biri hali­ne geliyor. Temmuz ayında, dünyanın en büyük otomotiv şirketlerinden Çinli BYD ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında Türkiye’de yaklaşık 1 milyar dolar değerinde yatırım yapılmasını öngören bir anlaşma imzalandı.

 


Related Posts

Almanya’da şirket iflasları ikinci çeyrekte 2005’ten beri en yüksek seviyeye ulaştı

Almanya’daki Halle Ekonomik Araştırma Enstitüsü (IWH), ülkede iflas eden şirket sayısının 2025’in ikinci çeyreğinde 2005’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını bildirdi.

Emeklilikten sonra sigortasız çalışmanın riskleri neler? Maaş kestirerek çalışmak kimler için avantajlı?

Türkiye’de emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmek oldukça yaygın. Ancak uzmanlar uyarıyor: Sigortasız çalışan emekliler ciddi yasal ve ekonomik risklerle karşı karşıya. İş kazası, tazminat, SGK desteği gibi temel haklar sadece sigortalı …

AYSAD Başkanı Sait Salıcı: Sanayicimizin dayanacak gücü kalmadı

Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği (AYSAD) tarafından İzmir’de düzenlenen “Adım Adım Dönüşüm” başlıklı panelde konuşan AYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sait Salıcı, sektörün zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirterek, “Yaklaşık 2,5 yıldır sektör hiç olmadığı kadar zorluklar içerisinde” dedi.

Bir sigara grubuna daha zam geldi

Bir sigara grubuna daha zam geldi

Borcu olmayan ihracatçıya haciz

Bütçedeki deliği vergi cezalarıyla kapatmaya çalışan Hazine ve Maliye Bakanlığı, borcu olmayan ihracatçıya da e-tebligat gönderip banka hesaplarına bloke koymaya başladı.

Bankalarda parası olan milyonları ilgilendiriyor: Limitler güncellendi komisyon tuzaklarına hazır olun

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Mart 2024’te Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından bireysel kredilere getirilen sınırlama kapsamında ATM’lerde nakit çekimlere ve nakit avans tutarlarında kısıtlamaya gitmişti. Sektör …