Almanya’da atık sudan temiz gemi yakıtı üreten tesis hizmete girdi

Almanya’da Atık Suları Yakıta Dönüştüren İnovatif Proje

Almanya’daki Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü’nün (KIT) yan kuruluşu ICODOS, Mannheim Şehri Atık Su Dairesi ile işbirliği yaparak gemiler için karbon nötr yakıta dönüşen bir deneme tesisini hayata geçirdi. Eğer proje başarılı olursa, Avrupa’nın 80.000 atık su arıtma tesisi devasa bir yakıt kaynağına dönüşebilir.

Uluslararası Denizcilik Örgütü, nakliye sektörünün küresel emisyonlarının %3’ünü oluşturduğunu tahmin ediyor. Bu emisyonları azaltmak için fosil yakıtlardan temiz enerji kaynaklarına geçiş şart. Ancak, deniz operasyonları için güneş ve rüzgar gibi temiz enerji kaynakları uygun değil. Bu soruna çözüm bulan KIT araştırmacıları, fosil yakıtların yerine atık suları kullanarak temiz yakıt üretme yöntemi geliştirdi.



Atık Sularla Temiz Metanol Üretimi

Araştırmacılar, arıtma tesislerinden elde edilen biyogazı arıtarak işleme başlıyor. Karbondioksit içeren bu gaz, yeşil hidrojen ile tepkimeye girerek metanol üretiyor. Tepkime sonucunda elde edilen metanol de karbon nötrdür.

Metanol, gemi yakıtı olarak kullanılmanın yanı sıra kimya endüstrisi için hammadde olarak da kullanılabilmektedir. Bu patentli süreç, kompakt ve ölçeklenebilir bir yapıya sahiptir.

Almanya Federal Dijital ve Ulaştırma Bakanı Volker Wissing, ülkenin iklim hedeflerine ulaşmak için farklı teknolojileri kullanması gerektiğini vurgulayarak, bu yaklaşımın enerji ithalatından bağımsız hale gelmelerine yardımcı olabileceğini ve diğer Avrupa ülkelerine örnek olabileceğini söyledi.

ICODOS, daha fazla üretim sistemi inşa etmek için diğer kanalizasyon tesisleri ile görüşmelerde bulunmaktadır.

Related Posts

Dünya merakla bekliyor: Sovyet uydusunun hangi ülkeye düşeceği belli oldu

Kontrolden çıkan bir Sovyet uzay aracı Pazar sabahı Dünya’ya çarpmaya hazırlanıyor. Hangi ülkeler risk altında ve Türkiye bu listede yer alıyor mu diye merakla beklenirken uydunun hangi ülkeye düşeceği belli oldu. İşte detaylar…

Kayıp tektonik levha yeniden ortaya çıkıyor…

Utrecht Üniversitesi’nden jeologlar, on yılı aşkın süredir varlığı öngörülen “Pontus Plakası” adı verilen dev tektonik levhayı, manto tabakasındaki sıcaklık anomalileri ve geniş saha verilerini birleştirerek dijital ortamda yeniden ayağa kaldırdı.

Öğrenciler için büyük endişe: Yapay Zeka eğitim sistemini öldürüyor mu?

Günümüzde yüzlerce ceşidini görmeye başladığımız yapay zeka getirdiği faydaların yanı sıra büyük bir tehlikeyi de beraberinde getiriyor: Tembellik!

Netflix yeni televizyon deneyimini tanıttı

Netflix, gelecek haftalarda üyeleriyle buluşturacağı ve tasarımının yanı sıra geliştirilmiş öneri ve arama sistemleriyle dikkati çeken yeni televizyon deneyimini duyurdu.

Çin, düşmanı hayalet gemilere yönlendirecek sistem geliştiriyor

Çin’de savunma ve havacılık sanayinde faaliyet gösteren Pekin Telemetri Araştırma Enstitüsünün, düşmanı, radarları var olmayan hayalet gemi filolarına yönlendirebilecek yetkinlikteki bir sinyal bozucu sistem üzerinde çalıştırdığı bildirildi.

Yenilikçi elektro-termal enerji depolama sistemi tüm gün buhar gücü sunuyor

Avustralyalı enerji girişimi MGA Thermal, inşa ettiği 5 MWh kapasiteli pilot tesisi başarıyla devreye aldı. Bu tesis, şirketin patentli elektro-termal enerji depolama (ETES) teknolojisinin endüstriyel ölçekteki ilk somut uygulaması olarak dikkat …