Ankara Barosu’ndan, Erdoğan’a çağrı: ‘Zeytinlik yasasını TBMM’ye iade edin!’

Ankara Barosu Kent ve Çevre Merkezi, TBMM’deki Çevre Düzenlemesine Karşı Rapor Yayınladı

Ankara Barosu Kent ve Çevre Merkezi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen düzenlemeye karşı “Zeytinlikten Linyite: 10 Günde Çevre Hukuku Trajedisi” başlıklı raporunu hazırladı. Türkiye’nin çevre hukuku tarihinde yaşanan benzersiz çelişkiye vurgu yapan raporda, “9 Temmuz 2025’te yürürlüğe giren İklim Kanunu ile ülkenin ‘2053 net sıfır emisyon’ hedefini taahhüt etmesinin ardından sadece 10 gün sonra kabul edilen torba yasa, bu hedefi hükümsüz kıldığı” belirtildi.

Raporda yerli kömür teşviklerinin linyit adı altında getirildiğine dikkat çekilerek, düzenlemenin zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetlerine olanak sağladığı ifade edildi. Aynı yasama organı tarafından 10 gün arayla çıkarılan iki yasanın çevre hukukunda bir yasama şizofrenisi yarattığı vurgulandı

“Linyit, Taşkömürüne Göre İki Kat Daha Fazla Karbon Salımına Yol Açıyor”

Raporun devamında, İklim Kanunu’nun sera gazı emisyonlarının azaltılmasını hedeflediği ancak torba yasanın karbon emisyonunu artıran linyite teşvik sunduğuna değinildi. Türkiye’de yerli kömürün büyük çoğunluğunun linyit olduğu ve bu taşkömürünün taşkömürüne göre iki kat daha fazla karbon salımına neden olduğu belirtildi.

Ankara Barosu Kent ve Çevre Merkezi, bu çelişkilerin sadece çevreyle sınırlı olmadığını ve zeytinliklerde madencilik faaliyetlerine ilişkin düzenleme yapılmasının hukuk devleti ilkesine aykırı olduğunu belirtti. Elektrik üretiminde kriz olmadığı, Türkiye’nin kurulu gücünün 115 bin MW’ı geçtiği ve güneş enerjisinde rekor kurulum gerçekleştirdiği de raporda yer aldı

Kent ve Çevre Merkezi’nin Çağrısı

Ankara Barosu Kent ve Çevre Merkezi, çevresel sürdürülebilirliği, hukukun üstünlüğünü ve toplumsal uzlaşıyı tehdit eden yasaya karşı harekete geçilmesi çağrısında bulundu. Cumhurbaşkanı’nı yasayı veto etmeye ve TBMM’ye geri göndermeye davet eden merkez, çevresel düzenlemeleri etkisiz kılacak hükümlerin çıkarılmasını ve yeni maden rejimlerinin temel altyapı düzenlemeleri yapılmadan yasalaşmaması gerektiğini belirtti. İklim Kanunu ile uyumlu, şeffaf, bilimsel ve katılımcı bir yasal sürecin yeniden başlatılması gerektiğinin altı çizildi.

Related Posts

DEM Parti’den Bahçeli’nin “Kürt ve Alevi cumhurbaşkanı yardımcısı” önerisinde el yükseltti

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin ‘bir Alevi ve bir Kürt cumhurbaşkanı yardımcısı’ önerisine ilk kez yorum yaptı. Bakırhan, “Neden Cumhurbaşkanı da Kürt olmasın? Biz yönetmeye adayız.” dedi.

İşgalci İsrailliler Batı Şeria’da Filistinlilere ait iki aracı ateşe verdi

Filistin topraklarını gasbeden İsrailliler, işgal altındaki Batı Şeria’da Filistinlilere ait iki aracı ateşe verdi.

Siber suçlarla mücadelede 179 şüpheli yakalandı

17 il merkezli “yasa dışı bahis, nitelikli dolandırıcılık, çevrim içi çocuk müstehcenliği ve tacizi, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama, nitelikli hırsızlık” suçlarına yönelik düzenlenen operasyonlarda 46 şüpheli tutuklandı, 20’si hakkında adli kontrol kararı verildi, diğerlerinin işlemleri ise sürüyor.

Resmi Gazete’de bugün (22 Temmuz 2025 Resmi Gazete kararları)

Resmi Gazete’de 22 Temmuz 2025 tarihli kararlar, yönetmelikler ve tebliğler yayımlandı. Peki, Resmi Gazete’de bugün neler var? İşte 22 Temmuz 2025 tarihli ve 32963 Sayılı Resmi Gazete ayrıntıları.

Buckingham Sarayı’nı sarsan ölüm: Kuzen Rosie ölü bulundu

İngiliz Kraliyet Ailesi’nni efsane ismi olan Prenses Diana’nın amcasının torunu ve aynı zamanda bu nedenle Prens William ve Prens Harry’nin ikinci dereceden kuzeni sayılan Rosie Roche evinde ölü bulundu.

DEM’in isim açılımının perde arkası: Öcalan’ın partisinin adı belli oldu

DEM Parti, “Terörsüz Türkiye” sürecinde ismini ve logosunu değiştirerek “Demokratik Cumhuriyet Partisi” olmayı planlıyor. Bu isim, terör örgütü PKK elebaşı Abdullah Öcalan’ın sıkça kullandığı bir kavram olurken, ABD’deki varlığı da dikkat çekici.