Binlerce yıllık sır yeniden canlanıyor: Teos’ta tarihi dokunuş

Kültür ve Turizm Bakanlığının “Geleceğe Miras” projesi kapsamında, geçmişi milattan önce 1000’li yıllara uzanan Teos Antik Kenti’nde kazı ve restorasyon çalışmaları yıl boyunca devam ediyor.

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Musa Kadıoğlu başkanlığındaki kazı ekibi, antik kentin önemli yapılarında restorasyon çalışmalarını sürdürüyor.

Milattan önce 3. yüzyılda şair, tiyatrocu ve müzisyenlerden oluşan Dionysos Sanatçılar Birliği’ne ev sahipliği yapmasıyla bilinen, bu nedenle antik dönemin sanatçılar kenti olarak anılan kent, milattan önce 2. yüzyılda inşa edilen Dionysos Tapınağı’na da ev sahipliği yapıyor. Tapınak, Anadolu’daki Dionysos adına yapılan tapınakların en büyüğü olarak değerlendiriliyor.

Dionysos’un sütunları birleştiriliyor

Antik kentte 2010 yılından bu yana kazı çalışmalarını yürüten Prof. Dr. Musa Kadıoğlu, kentin en önemli yapısı Dionysos Tapınağı’nı çevreleyen sütunların birleştirilme işlemlerine başladıklarını söyledi.

Helenistik dönemin ünlü mimarı Hermogenes tarafından inşa edilen tapınağı ayağa kaldıracaklarını ifade eden Kadıoğlu, “Türkiye’deki en büyük Dionysos Tapınağı’nı daha anlaşılabilir hale getirmeyi amaçlıyoruz. Yapısal ve tasarım açısından bazı sorunları var. Çalışmalarımızın büyük bir kısmını tamamladık ve yayın aşamasına geldik. Ayrıca, tapınağı kısmen ayağa kaldırarak turistik cazibesini artırmayı istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Kadıoğlu, tapınağı çevreleyen 26 sütunlu revakların restorasyonun devam ettiğini aktararak, “Tapınağın etrafındaki revaklardan 10 sütunu, üst yapısıyla birlikte restore ediyoruz. Bu yapıyı üç boyutlu hale getirerek, ziyaretçilerin daha iyi anlamasını sağlayacağız” dedi.

Teos’un ziyaretçisi artıyor

Teos’un milattan önce 1000 yılına kadar uzanan geçmişiyle, 12 İyon kentinden biri olarak öne çıktığına işaret eden Kadıoğlu, arkeolojik veriler ve seramik buluntularının, kentte 3000 yıl önce yerleşim olduğunu gösterdiğini anlattı.

Kadıoğlu, antik kentin müzisyenler, tiyatrocular, şairler ve sanatçılar için bir merkez olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

“Liman kenti olmasının yanı sıra, antik çağın ünlü lirik şairlerinden Anakreon’un bu topraklarda yetişmiş olması, ünlü mimar Hermogenes’in mimarı olduğu Dionysos Tapınağı ile Dionysos Sanatçılar Birliği’nin Teos’ta kurulması kentin sanatla olan bağını güçlendiren unsurlar arasında yer alıyor. Teos’un diğer bir önemi de Helenistik ve Roma dönemine ait yazıtların bulunması. Kentte bulunan bir yazıtta, Dionysos Sanatçılar Birliği’nin Timogenes adında bir kişinin oyunları finanse ettiği için onurlandırıldığını biliyoruz.”

Teos’ta çıkarılan ve siyah rengiyle bilinen özel bir mermer türünün de kentin tarihi değerleri arasında yer aldığını aktaran Kadıoğlu, “Milattan önce 1. yüzyılda Romalı General Lucullus, bugünkü Karagöl mevkisindeki renkli mermer ocaklarını keşfediyor ve buradan çıkartılan mermerleri Roma’ya götürüyor. ‘Lucullus mermeri’ olarak adlandırılıyor. Burada çalışan işçilerden ve renginin siyah olmasından dolayı ‘Africano mermeri’ olarak da biliniyor. Bu mermerin 450 farklı kente yayıldığını biliyoruz” diye konuştu.

Kazı ve restorasyon çalışmalarıyla turist sayısının da artacağını dile getiren Kadıoğlu, Tanrıça Roma ve Augustus Tapınağı kazısını bu yıl tamamlamayı planladıklarını ifade etti.

Kadıoğlu, kentin birçok yapısında dört bir koldan çalıştıklarını kaydederek, çalışmalar sonucunda ziyaretçi sayısının artış gösterdiğini ve 2024 yılında 70 bin ziyaretçi sayısına ulaştıklarını sözlerine ekledi.

Related Posts

Hafızlık sınavı sonuçları görüntüleme sorgulama (diyanet.gov.tr) | Diyanet İşleri Başkanlığı 2025 Yılı II. Dönem hafızlık sınavı sonuçları açıklandı mı, nasıl, nereden öğrenilir?

2025 Yılı II. Dönem Hafızlık Tespit sınavı sonuçları 2025 için beklenen açıklama geldi. Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) tarafından Kur’an kurslarında ve dışarıdan kendi imkanlarıyla hafızlıklarını tamamlayan öğrenci ve vatandaşlara yönelik 30 Haziran – 11 Temmuz 2025 tarihleri arasında gerçekleşen söz konusu sınavın ardından hafızlık sınavı sonuçları ne zaman açıklanacak? sorusu gündeme geldi. 70 puan ve üzeri alan adayların başarılı sayılacağı hazırlık sınavı 2025 sonuçları, 14 Temmuz tarihinde erişime açıldı. Adaylar sınav sonuçlarını, Diyanet İşleri Başkanlığı Bilgi Yönetim Sistemi ekranından, T.C kimlik numarası, anne ve baba adı ile görüntüleyebilecekler. İşte, 2025 Yılı II. Dönem hafızlık sınavı sonuçları açıklandı mı, nasıl öğrenilir? sorularının yanıtı.

LGS tercih ve yerleştirme kılavuzu yayımlandı… Tercihler 14-24 Temmuz’da… Sonuçlar 4 Ağustos’ta açıklanacak

Millî Eğitim Bakanlığı  (MEB), 2025 yılı Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki yerleştirme sürecine ilişkin “Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu”nu yayımladı. Kılavuza göre tercih işlemleri 14 Temmuz Pazartesi günü başlayacak ve 24 Temmuz Perşembe günü saat 17.00’ye kadar devam edecek. Yerleştirme sonuçları ise 4 Ağustos’ta ilan edilecek.

AÖF bütünleme sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? 2025 ATA AÖF cevapları yayımlandı mı?

Atatürk Üniversitesi Açık ve Uzmaktan Öğretim Fakültesi bütünleme sınavları 5-6 Temmuz tarihlerinde üç oturum şeklinde yapıldı. Peki, AÖF bütünleme sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? 2025 ATA AÖF cevapları yayımlandı mı?

All of Us Are Dead 2. sezon ne zaman? All of Us Are Dead 2. sezon yayın tarihi belli oldu mu?

Güney Kore’nin zombi kıyameti temalı fenomen dizisi “All of Us Are Dead” 2. sezon için geri sayım başladı. 2022 yılında büyük ses getiren yapım, Hyosan Lisesi öğrencilerinin zombi salgınıyla mücadelesini anlatan sürükleyici hikayesiyle milyonları ekrana kilitledi. Park Ji-hu, Yoon Chan-young, Cho Yi-hyun ve Park Solomon gibi sevilen oyuncuların geri döneceği yeni sezonda, Nam-ra’nın hibrit zombi hikayesi ve Seoul’un düşmüş şehir atmosferi merak uyandırıyor. Peki, All of Us Are Dead 2. sezon ne zaman çıkacak? All of Us Are Dead 2. sezon yayın tarihi resmi olarak açıklandı mı?

Lütfü Savaş kimdir, nereli, ve kaç yaşında? Lütfü Savaş neden ihraç edildi, hangi partideydi? Siyasi kariyeri ve biyografisi!

Türk siyasetinin dikkat çeken isimlerinden Lütfü Savaş, Hatay’da uzun yıllar sürdürdüğü belediye başkanlığı görevleri ve tartışmalı siyasi çıkışlarıyla gündemden düşmüyor. Tıp doktoru ve akademisyen kimliğiyle tanınan Savaş, önce AK Parti, ardından CHP çatısı altında Hatay’ın yerel yönetiminde önemli bir rol oynadı. Ancak, 2024 yerel seçimlerinde yaşadığı yenilgi ve parti yönetimine yönelik eleştirileri, CHP’den ihraç edilmesiyle sonuçlandı. Peki, Lütfü Savaş kimdir, aslen nereli, kaç yaşında? Lütfü Savaş hangi partili, CHP’den neden ihraç edildi?

HSK ATAMALARI İSİM LİSTESİ 2025 RESMİ GAZETE | Resmi Gazete kararları 28 Haziran 2025 belli oldu | Bugünkü Resmi Gazete atamaları ve kararları neler?

28 Haziran tarihli 32940 sayılı Resmi Gazete atamaları ve kararları belli oldu. Resmi Gazete’de bugün, Hakimler ve Savcılar Kurulunun (HSK), adli ve idari yargıdaki atama kararnamesi yayımlandı. Bu kapsamda, adli yargı ve idari yargıda, 4 binden fazla hakim ve savcının görev yeri değişti. Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Gökçe Yargıtay Cumhuriyet Savcılığına getirilirken, yerine Kayseri Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Burhan Bölükbaşı atandı. Öte yandan konuyla ilgili Bakan Tunç sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, hakim ve savcılara yeni görev yerlerinde başarılar diledi. HSK adli yargı kararnamesi ve idari yargı kararnamesi www.hsk.gov.tr internet adresinden indirilebilecek. Gözler şimdi hakim savcı ataması son dakika öğrenme ekranında. Peki, Bugünkü Resmi Gazete atamaları ve kararları neler? İşte, 28 Haziran hakim ve savcı ataması isim listesi.