Çin’in yeni yapay zeka uygulaması DeepSeek nedir?

DeepSeek: Yeni Nesil Çin Merkezli Yapay Zeka Uygulaması

Çin menşeli geliştirilen DeepSeek, rakiplerine göre daha düşük maliyetle ve az sayıda çip kullanılarak ortaya çıkan bir yapay zeka uygulamasıdır. Bu yenilikçi yapay zeka modeli, ChatGPT gibi ABD merkezli güçlü rakiplerini geride bırakmayı başarıyor. DeepSeek, iPhone kullanıcıları arasında en popüler yapay zeka asistanlarından biri haline gelmiş durumda ve kullanıcı dostu arayüzüyle geniş kitlelere hitap ediyor.

Önde gelen kantitatif hedge fonlarından High-Flyer Capital Management tarafından desteklenen DeepSeek, düşük maliyetle ve az çip kullanarak geliştirdiği açık kaynaklı yeni modeli DeepSeek-R1’i 20 Ocak’ta piyasaya sürdü.

Bazı uzmanlar, R1’in Google veya OpenAI gibi teknoloji devlerinin benzer modellerinden daha üstün performansa sahip olduğunu iddia ederken, uygulama dünya genelindeki uygulama mağazalarında kısa sürede ilk 10’a girmeyi başardı.

PİYASAYI NASIL ETKİLEDİ?

DeepSeek’in yeni yapay zeka modeli, bugüne kadar görülen en güçlü “açık kaynaklı” modellerden biri olarak kabul edilirken, birçok araştırmacının bu teknolojiyi kullanmasına olanak sağladı. DeepSeek, yayınladığı teknik raporda modelini sadece 2 bin Nvidia çipi ve yaklaşık 5,6 milyon dolar maliyetle 2 ayda geliştirdiğini açıkladı.

Google, OpenAI veya Meta gibi teknoloji devleri benzer projeler için 10 kat daha fazla harcama yaparken, DeepSeek’in atılımı yapay zeka geliştirme süreçlerini radikal bir şekilde değiştirebilir.

Related Posts

‘Grok’ tartışması yapay zekadaki gizli tehlikeyi yeniden akıllara getirdi

ABD’li iş insanı Elon Musk’ın sahibi olduğu yapay zeka şirketi xAI’ın sohbet robotu Grok’un, güncellemenin ardından kullanıcılara verdiği “filtresiz” cevaplar, yapay zekanın makul ve gerçek sonuçlar yerine kullanıcılara bazı bakış açıları yüklemeye çalışarak “siyasi zehirlenmeye” yol açtığı yorumlarını gündeme getirdi.

Bu telefonlar 7 yıl boyunca güncelleme alacak!

Samsung bazı modellerinin 7 boyunca güncellenerek destekleneceğini duyurdu.

Türkler kapış kapış aldı: Avrupa’da gözden düşen marka bizde rekor kırdı

ABD merkezli elektrikli araç üreticisi Tesla, 2025’in ilk yarısında Avrupa genelinde satışlarını artırmakta zorlanırken, Türkiye’de ise tam tersi bir başarı grafiği çizdi.

Kuantum hamlesi! Güvenli iletişimde dünya rekoru

Çin Teknoloji ve Bilim Üniversitesi (USTC) liderliğinde yürütülen uluslararası bir araştırma ekibi, kuantum iletişim teknolojisinde devrim niteliğinde bir başarıya imza attı. 833 kilometrelik fiber optik kablo üzerinden kuantum anahtar dağılımı (QKD …

Dijital güvenlik için eğitim projesi

Dijital dünyada artan dolandırıcılık yöntemlerine karşı toplumsal farkındalığı artırmak amacıyla “Dijitalde Güvendeyim” projesi hayata geçiriliyor.

Apple, iOS 26 için duyurmadığı özellikler üzerinde çalışıyor

Apple, haziran ayının başında yeni iOS 26 arayüzünü tanıttı ancak bu arayüz kullanıcılar tarafından eleştirildi.