Faiz kararı öncesi Mahfi Eğilmez’den uyarı: Ortam çok belirsiz

Türkiye Ekonomisi İçin Jeopolitik Risklerin Analizi

Eski Hazine Müsteşarı Ekonomist Mahfi Eğilmez, İran-İsrail arasındaki gerginliğin Türkiye ekonomisine muhtemel etkilerini detaylı bir şekilde ele aldı. Eğilmez, jeopolitik risklerin enerji, kur, enflasyon ve turizm gibi alanlar aracılığıyla Türkiye’yi önemli ölçüde etkileyebileceğini dile getirdi.

Petrol Fiyatlarındaki Artış ve Cari Açık

Eğilmez, yükselen petrol fiyatlarının Türkiye için ciddi bir tehdit oluşturduğunu vurguladı. CNB-e’de katıldığı bir yayında Eğilmez, “Petrol fiyatları 60 dolar seviyelerinden 100-110 dolara çıkarsa, bu durum enflasyonun kontrolünü zorlaştırabilir ve cari açığı artırabilir” şeklinde konuştu. Türkiye’nin petrol ve doğalgaz ithalatçısı olduğunu belirten Eğilmez, bu durumun dış ticaret dengesi üzerinde doğrudan olumsuz etkiler yaratabileceğini açıkladı.

Kurda Artışın Enflasyonu Tetiklemesi

Bölgede yaşanan jeopolitik gerginliğin yatırımcı güvenini sarsarak Türk Lirası üzerinde baskı oluşturacağını öne süren Eğilmez, “Kur artışı, ithalat maliyetlerini artırarak enflasyonu ikinci bir düzeye taşıyabilir” şeklinde uyarılarda bulundu. Eğilmez, bu sürecin çift yönlü bir enflasyonist etki doğurabileceğine dikkat çekti.

Turizm Gelirlerinin Riski

Orta Doğu’da olası bir çatışmanın bölge güvenliğini bozarak turizm gelirlerini negatif etkileyebileceğini belirten Eğilmez, “Turizm sektörü bu tip jeopolitik şoklara oldukça hassastır. Bu durum döviz gelirlerimizi azaltabilir” ifadelerini kullandı.

Suriye ve Göçmen Krizi Uyarısı

Gerginliğin artması durumunda Türkiye’nin yeni bir mülteci akınıyla karşı karşıya kalabileceğine işaret eden Eğilmez, bunun sosyal ve ekonomik etkilerinin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti. Eğilmez, “Türkiye, arabulucu bir rol üstlenerek iki taraf arasında diplomatik bir çözüm bulmaya çalışmalıdır” dedi.

Merkez Bankası Faiz Politikası

Eğilmez, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz kararına ilişkin görüşlerini paylaştı. “Belirsizlikler arttıkça faiz artırımı ya da indirimi riskli olabilir. Mevcut politika korunmalı ve faizde değişiklik yapılmamalıdır” şeklinde konuştu.

Altın Yatırımları ve Beklentiler

Altın fiyatlarındaki yükselişe de değinen Eğilmez, jeopolitik risklerin ve merkez bankalarının altına olan talebin fiyatları artırdığını belirtti. Ancak Eğilmez, fiyatların doyum noktasına ulaşabileceğini ve “Altın hala güvenilir bir liman olsa da, gelecekteki kazançların sınırlı olabileceğini” uyarısında bulundu.

Related Posts

Borsa son 2 yılın en hızlı günlük yükselişini yaşadı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, yüzde 5,78 değer kazanarak 2023’ten bu yana en hızlı günlük yükselişini yaşadı. Borsa İstanbul, 30 Haziran’da günü 9.948,51 puandan tamamladı.

İşsiz sayısında dikkat çeken artış

DİSK-AR’ın araştırmasına göre geniş tanımlı işsiz sayısı son bir yılda 2,5 milyon kişi artarken, işsizlerin yüzde 85’i işsizlik ödeneğinden faydalanamıyor, 5,3 milyona yakın kişi, çalışmak istemesine rağmen iş bulamıyor.

Ford’u Çin çarptı! Bazı tesislerinde üretimi durdurmak zorunda kaldı…

Nadir toprak krizinde yeni perde: Ford, mıknatıs bulamıyor, fabrikalarını geçici olarak kapattı

Eurostat verilerine göre Türkiye, yoksulluk riskinde Avrupa birincisi oldu

Türkiye’de yoksulluk riski altında yaşayan 2 milyon 870 bin genç, toplam yoksul nüfusun yüzde 15,4’ünü oluşturuyor

İş Bankası Genel Müdürü Aran’dan faiz indirimi açıklaması

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 19 Haziran’da Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz kararını açıklayarak, faizi yüzde 46’da sabit tuttu. Merkez’in kararı beklentilerle paralel oldu. Bu açıklamanın ardından gözler temmuza çevrildi …

Brent petrol ateşkesle yükseldi: Gözler ABD verilerinde! (25 Haziran 2025)

Dün 69,41 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 66,86 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.00 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,5 artışla 67,23 dolar oldu. Aynı saatte Batı Teksas türü (WTI) ham …