Haluk Görgün: IDEF-2025’e 96 ülke katılacak

“`html

Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı 2025 Hazırlıkları Tüm Hızıyla Devam Ediyor

Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, İstanbul’da 22-27 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nın (IDEF) açılışının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla yapılacağını açıkladı. Görgün, “Geçtiğimiz yıl fuara 54 farklı ülkeden katılımcı vardı. Bu sene bu sayı 96’ya yükseldi. Fuarın, yeni anlaşmalar ile hem ülkemizin ihtiyaçlarını karşılayacak hem de dost ülkelerin taleplerine yanıt vereceği, sürdürülebilir ilişkilerin kurulacağı önemli bir platform olduğunu düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

Milli Savunma Bakanlığı’nın ev sahipliğinde ve Savunma Sanayii Başkanlığı’nın destekleriyle gerçekleştirilecek IDEF, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’nın gözetiminde düzenlendi. 17. kez kapılarını açacak olan bu fuar, İstanbul Fuar Merkezi’nde, her coğrafyadan katılımcı ve profesyonel ziyaretçileri bir araya getirecek. Fuar öncesinde, Ankara’da ‘IDEF 2025 17. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı Basın Buluşması’ gerçekleşti. Bu buluşmaya Haluk Görgün ile birlikte Savunma Sanayii Başkan Yardımcıları ve çeşitli kurumların genel müdürleri katıldı.

Sektördeki Hedefler Yükseliyor

Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Türkiye’nin bugünkü durumu hakkında bilgi vererek, “Şu anda Türkiye, savunma sanayi ihracatının yapıldığı ülkeler arasında 11. sırada yer alıyor. Önümüzdeki günlerde ilk 10 ülke arasına gireceğimize inanıyoruz. Sektörde 3.500’den fazla firma bulunuyor. Bu firmaların önemli bir kısmını KOBİ’ler oluşturuyor. SİPER projesinde 700’den fazla firma çalışıyor. İlerleyişimizi yerli üretimle desteklemek ve KOBİ’lerin iş paylarını artırmak için sürekli yeni sözleşmeler yapıyoruz.” dedi.

Büyük İhracat Rakamları

Görgün, “Son 6,5 ayda firmalarımız yaklaşık 6 milyar dolarlık sözleşme imzaladı. Türkiye’nin savunma sanayi ihracatı, 2022’de 7,1 milyar dolara ulaştı. Bu yıl, 15 Temmuz’a kadarki dönemde savunma sanayi ihracatımız 4 milyar dolara ulaşmış durumda. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam 3 milyar dolardı. Sektörün katma değeri oldukça yüksek, çalışanlarımızın yer aldığı bu önemli sektörde 95 bin kişi istihdam edilmektedir.” diye belirtti.

Global Pazarda Dikkat Çekiyoruz

Görgün, “Her yıl en az 5 Türk firması, dünya çapındaki savunma sanayi şirketleri sıralamasında yer alıyor. Türkiye’nin, geliştirdiği özgün sistemleri bir çok NATO üyesi ve Avrupa Birliği ülkelerine ihraç ettiğini biliyoruz. SİHA (Silahlı İnsansız Hava Araçları) pazarının %65’i Türkiye’ye aittir. Bu yılki NATO Liderler Zirvesi’nde de Türkiye’nin ağırlığını hissettireceğiz.” ifadelerine yer verdi.

Fuar Programı ve Katılımcı Sayısı

Haluk Görgün, IDEF 2025 hakkında detaylar vererek, “IDEF, yerli mühendisliğimizin ve teknolojik gücümüzün dünya sahnesinde sergileneceği önemli bir organizasyon. Bu yıl fuara katılacak olan firmalarla birlikte daha fazla iş birliğinin sağlanacağını umuyoruz. Geçen yıl 187 heyet yoğun bir katılım göstermişti, bu yıl daha fazla katılımcının olacağını tahmin ediyoruz.” şeklinde açıkladı.

Fuar, 6 gün sürecek ve ilk 4 günü yalnızca profesyonellere açılacak, son 2 gün ise genç mühendisler ve girişimcilere de kapılarını açacak. Cumartesi ve pazar günleri için yaklaşık 20 bin kişi için kontenjan ayırdıklarını belirtti.

IDEF, Atatürk Havalimanı’nın da etkin bir şekilde kullanılacağı bir dizi gösteri ile zenginleştirilecek. Görgün, “Yeni sözleşmeler ve işbirlikleri ile dost ülkelerin ihtiyaçlarını karşılayarak, stratejik ilişkiler geliştireceğiz.” dedi.

“`

Related Posts

Türkiye’nin et kralı iflasın eşiğinde!

Türkiye’nin önde gelen et üreticilerinden Seret ve şirket ortağı Servet Bekar’a mahkeme tarafından 1 yıl iflas koruması verildi.

Bakan Yumaklı, Iğdır’da ‘Kırsalda Bereket Hayvancılığa Destek Projesi’ kapsamında ilk hayvan teslim törenine katıldı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Kırsalda Bereket Hayvancılığa Destek Projesi” kapsamında Iğdır’da ilk etapta 14 çiftçiye 235 hayvan teslim etme törenine katıldı.

Özel sektörün kredi borcu 5 ayda 18 milyar dolar arttı

Özel sektörün yurtdışından sağladığı toplam kredi borcu, mayısta 2024 yıl sonuna göre 18,1 milyar dolar artarak 190,4 milyar dolar oldu.

Almanya’da şirket iflasları ikinci çeyrekte 2005’ten beri en yüksek seviyeye ulaştı

Almanya’daki Halle Ekonomik Araştırma Enstitüsü (IWH), ülkede iflas eden şirket sayısının 2025’in ikinci çeyreğinde 2005’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını bildirdi.

Emeklilikten sonra sigortasız çalışmanın riskleri neler? Maaş kestirerek çalışmak kimler için avantajlı?

Türkiye’de emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmek oldukça yaygın. Ancak uzmanlar uyarıyor: Sigortasız çalışan emekliler ciddi yasal ve ekonomik risklerle karşı karşıya. İş kazası, tazminat, SGK desteği gibi temel haklar sadece sigortalı …

AYSAD Başkanı Sait Salıcı: Sanayicimizin dayanacak gücü kalmadı

Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği (AYSAD) tarafından İzmir’de düzenlenen “Adım Adım Dönüşüm” başlıklı panelde konuşan AYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sait Salıcı, sektörün zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirterek, “Yaklaşık 2,5 yıldır sektör hiç olmadığı kadar zorluklar içerisinde” dedi.