Irak’tan Suriye Geçiş Hükümeti’ne Arabuluculuk Çabası

Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid: Suriye Geçiş Hükümeti ve SDG Arasında Arabuluculuk Çabaları Olumlu Sonuçlanmadı

Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid, ülkesinin Suriye geçiş hükümeti ve Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasında yaptığı arabuluculuk çabalarının olumlu bir sonuç vermediğini açıkladı.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli Sky News Arabia TV’ye verdiği röportajda Reşid, iki grup arasındaki anlaşmazlıkları giderme amacıyla ülkesinin arabulucu rolü üstlendiğini belirtti.

Ne yazık ki, Reşid “olumlu bir sonuç alamadıklarını” ekledi.

SDG’nin omurgasını, Suriye’deki Kürt Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) silahlı kanadı Halk Koruma Birlikleri (YPG) oluşturuyor. Ankara ise YPG’nin PKK ile aynı örgüt olduğunu iddia ediyor.

BBC Monitoring İzleme Servisine göre, Irak Cumhurbaşkanı röportajda, Irak’ın Suriye sınırında “terörist grupların” varlığı konusundaki “çekincelerini” dile getirdi. Reşid, bu grupların sınırı terör eylemleri için kullanmamasını umduklarını belirtti.

Irak’ın sınırlarını güvence altına almak için “ciddi” adımlar attığını da vurgulayan Reşid, aynı zamanda Suriye’deki değişikliklerin tüm toplum bileşenlerini kapsamasını umut ettiğini ve Suriye’nin iç işlerine karışmamanın önemini vurguladı.

Barzani: ‘Suriye’deki Kürtler Önce İçeride Birleşmeli’

SDG Komutanı Mazlum Abdi’nin, 16 Ocak’ta Irak Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) lideri Mesud Barzani ile görüşmek üzere Erbil’e gittiği bildirildi. Suriye Kürtlerine odaklanan Kuzey Basın Ajansı (NPA), Barzani ve Abdi’nin görüşmesinde Suriye’nin kuzeyindeki durumun ele alındığını aktardı.

NPA’ya göre, ikili, Suriye’deki Kürt gruplarının hiçbir dış müdahale olmadan ve barışçıl yollarla kaderlerini belirleyebilmeleri gerektiğini vurguladı. Her iki tarafın da Kürt gruplarının birleşmesi çağrısında bulunduğu belirtildi.

Barzani, 24 Ocak’ta Shams TV’de yayımlanan röportajında, Suriye’deki yeni yetkililerin Kürt haklarını tanıması gerektiğini ve bu ifadeleri somut eylemlere dönüştürmelerini istedi. KDP yanlısı Kurdistan24 kanalına göre, Barzani, “Suriye’deki Kürtlerin önce içeride birleşmeleri ve ardından taleplerini toplu olarak Şam’a sunmaları gerektiğini” belirtti.

KDP lideri, PKK’nın Suriye’deki varlığının önemli bir sorun olduğunu ve Türkiye’nin müdahalesi için gerekçe sağladığını dile getirerek dış müdahalelere karşı olduğunu yineledi.

Related Posts

90’lık teyzesinin tüm servetini yedi: Şaka gibi ceza ödedi

90 yaşındaki teyzesi ve 88 yaşındaki eniştesinin tüm birikimini lüks yaşamı için harcayan genç kadının, mahkeme kararıyla yalnızca 1 sterlin (yaklaşık 54 TL) ödemesi kararlaştırıldı.

UNRWA: İsrail’in Gazze’deki sözde ‘insani yardım kenti’ planının insanlıkla hiçbir ilgisi yok

UNRWA Dış İlişkiler Direktörü Tamara Alrifai yaptığı açıklamada, İsrail’in Filistinlileri zorla göç ettirmeyi planladığı sözde “insani yardım kenti”nin insanlıkla hiçbir ilgisinin olmadığını belirtti. Alrifai, “Bu büyük ölçekli zorunlu göçe sessiz kalıp suç ortaklığı yapamayız.” ifadelerini kullandı.

Mansur Yavaş’tan ‘tahliye’ çağrısı: ‘Murat Çalık ölürse, bunun adı tasarlayarak cinayettir!’

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, sağlık sorunları yaşamasına rağmen cezaevinde tutulan Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık’ın serbest bırakılması çağrısını yineledi. Yavaş, “Öldükten sonra tutuklu yargılayamazsınız. Geri de getiremezsiniz. Onu hemen bırakın. Murat Çalık ölürse, bunun adı cinayettir. Tasarlayarak cinayettir. Bir an evvel tahliye etsinler” dedi.

Dağdan kar getirip tatlandırdı: Tabağını 50 TL’den satmaya başladı

Adana’da bunaltıcı şekilde sıcak hava etkisini sürdürürken serinlemek için farklı yöntemlerde deneniyor. Kozan ilçesinde sıcaklığı değerlendiren esnaflardan Yunus Çelik Mersin’den Toros Dağları’nın zirvesinden kar getirdi. Getirdiği kara çeşitli …

Bu marka krakerler geri çağrılıyor: Etikette büyük hata

Amerika Birleşik Devletleri’nde, popüler atıştırmalık markası Ritz’in fıstık ezmeli krakerleri yanlış ambalajlama nedeniyle ülke genelinde acil olarak geri çağrıldı.

Ermenistan yol ayrımında: Paşinyan ile Kilise arasında kriz derinleşiyor

Ermenistan’da Başbakan Nikol Paşinyan ile ülkenin en üst düzey Hristiyan liderleri arasında yaşanan anlaşmazlık derinleşiyor. Paşinyan, Ermeni Apostolik Kilisesi’nin merkezi Eçmiyazin’i “anti-Hristiyan, ahlaksız, ulus ve devlet karşıtı bir grubun …