İzmir Barosu, Çocuk Hakları İhlallerine Dikkat Çekti

İzmir Barosu, 23 Nisan’da Çocuk Hakları İhlallerine Dikkat Çekti

İzmir Barosu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı yaklaşırken, çocuk hakları alanındaki ihlallere karşı bir basın açıklaması düzenledi. Baro Başkanı Sefa Yılmaz, “Cumhuriyet’e ve demokratik değerlere yönelik saldırılar artık tahammül edilemez bir noktaya ulaştı. Geleceğimizin teminatı olan çocukların ve gençlerin yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

İzmir Barosu önünde gerçekleşen açıklamaya Baro Başkanı Sefa Yılmaz ve birçok avukat katıldı. Yılmaz, 23 Nisan’ın sadece Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşunu değil, aynı zamanda halk egemenliğinin ilanını simgelediğini vurguladı.

“İzmir Barosu olarak, geleceği emanet edeceğimiz çocuklar ve gençler için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz” diye konuşan Yılmaz, “23 Nisan 1920’de kurulan Meclis, 1923’te Cumhuriyet’i ilan etti. Bu tarih, egemenliğin bireyden alınıp halka verildiği bir dönüm noktasıdır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bu günü çocuklara hediye etti çünkü gelecek onların. Ancak günümüzde, Cumhuriyet’in temel değerlerine ve demokratik yapısına yapılan saldırılar artık intolerable boyutlara ulaştı. Biz de İzmir Barosu olarak, geleceği emanet edeceğimiz çocuklar ve gençler için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

Yılmaz, geçtiğimiz aylarda protestolar sırasında gözaltına alınan gençlerin adli süreçlerinde de destek verdiklerini hatırlattı.

“Çocuklar haklarından yoksun bırakılıyor” şeklinde açıklama yapan İzmir Barosu Çocuk Hakları Merkezi Üyesi Av. Nihal Sarıpınar, çocuklara yönelik ihlallere dikkat çekti. Sarıpınar, “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı. Bugünü bayram sevinciyle kutlaması gereken çocukların ekonomik, fiziksel, psikolojik ve cinsel istismar nedeniyle en temel haklarının ellerinden alındığını görüyoruz. 23 Nisan 1924’te bugünü tüm çocuklara bayram olarak armağan eden Mustafa Kemal Atatürk’ün uzun yıllar öncesinden içselleştirdiği çocukların haklarıyla çocuk olduğu bilincini, bugün ne yazık ki çocukların en temel haklarından biri olan yaşam hakkı bakımından dahi sağlayabilmiş değiliz. Sözleşmenin yürürlüğe girmesinin üzerinden neredeyse 30 yıl geçmesine rağmen ülkemizde çocuklar hala birey olarak algılanmamakta, haklarından yoksun bırakılmaktadırlar. Her ne kadar çocukların ‘geleceğimiz’ olduğu konusunda hemfikir olunsa da onların bugünlerini düzenlemekte, yarınlarını hazırlamakta yetersiz kalınmaktadır. Çocukların gelişmesi için bilimsel, nitelikli eğitim yerine, pedagojik kurallara aykırı, tamamen dinselleştirilmesi amacıyla uygulanan bu programlar, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne ve Çocuk Koruma Kanunu’na açıkça aykırıdır. Eğitim Reformu Girişiminin raporuna göre; 2023-2024 öğretim yılında, zorunlu eğitim çağında olan çocukların 612 bin 814’ü eğitim dışında kalmıştır. Bu çocukların %53,6’sı erkek, %46,4’ü kız çocuktur. Yaş gruplarına bakıldığında ise, en yüksek oranın %73,9’la 14-17 yaş aralığında olduğu görülmektedir” ifadelerini kullandı.

“Örgün eğitimin dışında kalan öğrenci sayısı yaklaşık 2 milyon 982 bindir” diyen Sarıpınar, 2023-2024 öğretim yılında zorunlu eğitim çağında olan 612 bin 814 çocuğun eğitim dışında kaldığını belirterek, “Örgün eğitimin dışında kalan öğrenci sayısı yaklaşık 2 milyon 982 bindir. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) raporlarına göre; 2024’te 14 yaş ve altı 22, 15-17 yaş arası 49 çocuk iş yerlerinde yaşamını yitirmiştir. Bu yılın başından itibaren tespit edilebilen ekonomik olarak sömürülen çocuk ölümü ise 19 olmuştur. Türkiye İstatistik Kurumu’nun, Güvenlik Birimine Gelen veya Getirilen Çocuk İstatistikleri 2023’e göre; çocukların karıştığı olay sayısı 537 bin 583’tür. Suça Sürüklenen çocuklardan 9 bin 893’i 11 yaş ve altı, 51 bin 537’si 12-14 yaş, 117 bin 266’sı ise 15-17 yaş grubundadır. İzmir Barosu olarak; çocukların uçsuz bucaksız düşlerine ket vuranlara, şenlikli oyunlarını hoyratça bozanlara, haklarının hayata geçmesine engel olanlara karşı mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimize dair sözümüzü tekrarlıyoruz” açıklamalarında bulundu.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: ANKA / Yerel

Related Posts

2025 YKS açıklandı: Tercih edilebilecek en iyi 2 yıllık bölümler: Hangi meslekler öne çıkıyor?

YÖK, dijital dönüşüm, yeşil ekonomi ve sağlıkta dijitalleşme odaklı 23 yeni lisans ve ön lisans programını 2025 YKS tercih kılavuzuna ekledi. Bu programlar, kısa sürede mezun olup iş gücüne katılmak isteyen öğrenciler için dikkat çekici fırsatlar sunuyor.

Hafızlık sınavı sonuçları görüntüleme sorgulama (diyanet.gov.tr) | Diyanet İşleri Başkanlığı 2025 Yılı II. Dönem hafızlık sınavı sonuçları açıklandı mı, nasıl, nereden öğrenilir?

2025 Yılı II. Dönem Hafızlık Tespit sınavı sonuçları 2025 için beklenen açıklama geldi. Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) tarafından Kur’an kurslarında ve dışarıdan kendi imkanlarıyla hafızlıklarını tamamlayan öğrenci ve vatandaşlara yönelik 30 Haziran – 11 Temmuz 2025 tarihleri arasında gerçekleşen söz konusu sınavın ardından hafızlık sınavı sonuçları ne zaman açıklanacak? sorusu gündeme geldi. 70 puan ve üzeri alan adayların başarılı sayılacağı hazırlık sınavı 2025 sonuçları, 14 Temmuz tarihinde erişime açıldı. Adaylar sınav sonuçlarını, Diyanet İşleri Başkanlığı Bilgi Yönetim Sistemi ekranından, T.C kimlik numarası, anne ve baba adı ile görüntüleyebilecekler. İşte, 2025 Yılı II. Dönem hafızlık sınavı sonuçları açıklandı mı, nasıl öğrenilir? sorularının yanıtı.

LGS tercih ve yerleştirme kılavuzu yayımlandı… Tercihler 14-24 Temmuz’da… Sonuçlar 4 Ağustos’ta açıklanacak

Millî Eğitim Bakanlığı  (MEB), 2025 yılı Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki yerleştirme sürecine ilişkin “Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu”nu yayımladı. Kılavuza göre tercih işlemleri 14 Temmuz Pazartesi günü başlayacak ve 24 Temmuz Perşembe günü saat 17.00’ye kadar devam edecek. Yerleştirme sonuçları ise 4 Ağustos’ta ilan edilecek.

AÖF bütünleme sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? 2025 ATA AÖF cevapları yayımlandı mı?

Atatürk Üniversitesi Açık ve Uzmaktan Öğretim Fakültesi bütünleme sınavları 5-6 Temmuz tarihlerinde üç oturum şeklinde yapıldı. Peki, AÖF bütünleme sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? 2025 ATA AÖF cevapları yayımlandı mı?

All of Us Are Dead 2. sezon ne zaman? All of Us Are Dead 2. sezon yayın tarihi belli oldu mu?

Güney Kore’nin zombi kıyameti temalı fenomen dizisi “All of Us Are Dead” 2. sezon için geri sayım başladı. 2022 yılında büyük ses getiren yapım, Hyosan Lisesi öğrencilerinin zombi salgınıyla mücadelesini anlatan sürükleyici hikayesiyle milyonları ekrana kilitledi. Park Ji-hu, Yoon Chan-young, Cho Yi-hyun ve Park Solomon gibi sevilen oyuncuların geri döneceği yeni sezonda, Nam-ra’nın hibrit zombi hikayesi ve Seoul’un düşmüş şehir atmosferi merak uyandırıyor. Peki, All of Us Are Dead 2. sezon ne zaman çıkacak? All of Us Are Dead 2. sezon yayın tarihi resmi olarak açıklandı mı?

Lütfü Savaş kimdir, nereli, ve kaç yaşında? Lütfü Savaş neden ihraç edildi, hangi partideydi? Siyasi kariyeri ve biyografisi!

Türk siyasetinin dikkat çeken isimlerinden Lütfü Savaş, Hatay’da uzun yıllar sürdürdüğü belediye başkanlığı görevleri ve tartışmalı siyasi çıkışlarıyla gündemden düşmüyor. Tıp doktoru ve akademisyen kimliğiyle tanınan Savaş, önce AK Parti, ardından CHP çatısı altında Hatay’ın yerel yönetiminde önemli bir rol oynadı. Ancak, 2024 yerel seçimlerinde yaşadığı yenilgi ve parti yönetimine yönelik eleştirileri, CHP’den ihraç edilmesiyle sonuçlandı. Peki, Lütfü Savaş kimdir, aslen nereli, kaç yaşında? Lütfü Savaş hangi partili, CHP’den neden ihraç edildi?