Özel sektörün kredi borcu 5 ayda 18 milyar dolar arttı

Özel Sektörün Yurtdışı Kredi Borcu 2025 Mayıs Ayında Arttı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Mayıs 2025 dönemine ilişkin özel sektörün yurtdışı kredi borcu gelişmelerini açıkladı. Yapılan açıklamaya göre, mayıs sonunda özel sektörün toplam yurtdışı kredi borcu, 2024 yıl sonuna kıyasla 18,1 milyar dolarlık bir artışla 190,4 milyar dolara yükseldi.

Vadeye göre analiz edildiğinde, uzun vadeli kredi borcu 2024 yıl sonuna göre 20,7 milyar dolar artarak 177,5 milyar dolara, kısa vadeli kredi borcu ise (ticari krediler hariç) 2,6 milyar dolar azalarak 12,8 milyar dolara düştü.

2024 yıl sonuna kıyasla finansal kuruluşların toplam borcu 5,3 milyar dolar artarken, finansal olmayan kuruluşların toplam borcu ise 12,8 milyar dolar yükseldi.

Aynı dönemde, finansal kuruluşların uzun vadeli borçları 8,6 milyar dolar, finansal olmayan kuruluşların uzun vadeli borçları 12,2 milyar dolar arttı. Kısa vadeli borçlarda ise finansal kuruluşların borçları 3,3 milyar dolar azalırken, finansal olmayan kuruluşların borçları 700 milyon dolar arttı.

BORCUN YALNIZCA YÜZDE 2’Sİ TL CİNSİNDEN

Döviz dağılımına bakıldığında, uzun vadeli kredi borcunun dolar cinsinden en yüksek paya sahip olduğu görülmekte. 177,5 milyar dolarlık uzun vadeli kredi borcunun yüzde 58,1’i dolar, yüzde 32,5’i Euro, yüzde 2,2’si Türk Lirası ve yüzde 7,2’si ise diğer döviz türlerinden oluşuyor.

12,8 milyar dolarlık kısa vadeli kredi borcunun ise yüzde 39,5’i dolar, yüzde 18,4’ü Euro, yüzde 39,3’ü Türk Lirası ve yüzde 2,8’i diğer dövizlerden oluşuyor.

Özel sektörün mayıs sonunda yurtdışından sağladığı toplam kredi borcunun 1 yıla kadar olan vade dağılımı incelendiğinde, toplam borç tutarının 57,8 milyar dolar olduğu görüldü. Bu tutarın 38,1 milyar doları bankalara, 15,3 milyar doları finansal olmayan kuruluşlara, 4,4 milyar doları ise bankacılık dışı finansal kuruluşlara ait borçlardan oluşuyor.

Related Posts

Almanya’da şirket iflasları ikinci çeyrekte 2005’ten beri en yüksek seviyeye ulaştı

Almanya’daki Halle Ekonomik Araştırma Enstitüsü (IWH), ülkede iflas eden şirket sayısının 2025’in ikinci çeyreğinde 2005’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını bildirdi.

Emeklilikten sonra sigortasız çalışmanın riskleri neler? Maaş kestirerek çalışmak kimler için avantajlı?

Türkiye’de emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmek oldukça yaygın. Ancak uzmanlar uyarıyor: Sigortasız çalışan emekliler ciddi yasal ve ekonomik risklerle karşı karşıya. İş kazası, tazminat, SGK desteği gibi temel haklar sadece sigortalı …

AYSAD Başkanı Sait Salıcı: Sanayicimizin dayanacak gücü kalmadı

Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği (AYSAD) tarafından İzmir’de düzenlenen “Adım Adım Dönüşüm” başlıklı panelde konuşan AYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sait Salıcı, sektörün zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirterek, “Yaklaşık 2,5 yıldır sektör hiç olmadığı kadar zorluklar içerisinde” dedi.

Bir sigara grubuna daha zam geldi

Bir sigara grubuna daha zam geldi

Borcu olmayan ihracatçıya haciz

Bütçedeki deliği vergi cezalarıyla kapatmaya çalışan Hazine ve Maliye Bakanlığı, borcu olmayan ihracatçıya da e-tebligat gönderip banka hesaplarına bloke koymaya başladı.

Bankalarda parası olan milyonları ilgilendiriyor: Limitler güncellendi komisyon tuzaklarına hazır olun

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Mart 2024’te Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından bireysel kredilere getirilen sınırlama kapsamında ATM’lerde nakit çekimlere ve nakit avans tutarlarında kısıtlamaya gitmişti. Sektör …