Göz Tansiyonu Neden Oluşur, Belirtileri Nelerdir?

 

Göz tansiyonunun oluşma sebebi, göz sinirlerinde hasarların meydana gelmesidir. Sinirlerde meydana gelen hasarlar zamanla kötüleşir ve görüş alanında kör nokta oluşmaya başlar.

Göz tansiyonu oluşumdaki nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz;

Kamara sıvısı: Göz tansiyonu, göz dokuları boyu akan sıvının artması ile bağlantılıdır. Bu akan sıvı normal zamanlarda gözün ön kısmına gitmektedir. Sıvı, aşırı miktarda üretildiğinde ya da drenaj sistemi olması gerektiği gibi çalışmadığında normal bir oranla akmaz. Bu durumda oluşan basınç, göz tansiyonuna neden olmaktadır.

Kalıtımsal faktörler: Bazı bilim adamları, göz tansiyonunun kalıtımsal yatkınlık gösterebileceğini belirlemişlerdir.

Kullanılan ilaçlar: Bazı ilaçlar, göz tansiyonu bahçeşehir escort oluşmasını tetikleyip hastalığı meydana getirebilmektedirler. Genellikle kortikosteroid benzeri ilaçlar, göz tansiyonu oluşumunda etkin faktörlerdir.

Yüksek Tansiyon: Kan basıncında görülen artış,  göz tansiyonu oluşmasındaki riski arttırmaktadır.

Optik Sinir Hücreleri: Göz içerisinde bulunan sinir hücrelerinin yeterli miktarda beslenmediği durumlarda göz tansiyonu oluşma riski vardır.

Çeşitli Göz Problemleri: Kronik göz iltihaplanması ve korneanın incelmesi durumu, gözlerde basıncın artmasına neden olduğu için göz tansiyonu oluşması riski vardır.

Göz Tansiyonu Belirtileri Nelerdir?

  • Merkezi görmede yaşanan düzensiz kör noktalar
  • İleri evrelerde tünel görüşü oluşması
  • Şiddetli baş ağrısı oluşması
  • Gözlerde ağrı hissi
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Görmede bulanıklık oluşması
  • Işıkların etrafında haleler oluşumu
  • Gözlerde kızarıklık oluşması

Yiyecek Etiketlerini Okuyun: İşlenmiş gıdalardan kaçınmanız gerektiğini biliyoruz, ancak bazen bu tür gıdaları tüketmek zorunda kalabilirsiniz. Bu durumda, yiyecek etiketlerini dikkatle okuyarak eklenmiş şeker, tuz ve doymuş yağ miktarını kontrol edin.

Hidrasyon: Yeterli su içmek vücut fonksiyonlarını destekler. Susuzluk hissi açlıkla karışabilir, bu nedenle susadığınızda su içmek yerine atıştırmadan önce bir bardak su içmeyi deneyin.

Kendi Yemeklerinizi Hazırlayın: Evde yemek yapmak, yemeklerin içeriğini kontrol etmenizi sağlar. Fast food ve dışarıda yemek yeme alışkanlığını azaltın.

Zevk Alma: Sağlıklı beslenmek sıkıcı veya zorlu olmamalıdır. Kendi damak zevkinize uygun sağlıklı yemekler bulun ve keyif alarak yiyin.

 

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir